Halloween #3 - Tökfaragás/festés + süti
Sziasztok. Ma egy tökfaragós, illetve festős cikket hoztam, ami mellé majd párosul néhány finomságnak is a receptje, amit tökéletesen elkészíthettek Halloween alkalmából.
Ámbár igaz,hogy mi Magyarországon ezt nem ünnepeljük(sajnos), mégis nagyon sokan szeretnek házibulit rendezni ilyenkor. Tudni illik, hogy a Halloween nevezetű ünnep amerikai származású, majd lassacskán a többi ország is átvette, és egyre több helyen kezdték ünnepelni ezt október utolsó napján, 31-én. Jelmezbe öltöznek, kifestik magukat, és buliznak egy jót. Vagy kisgyerekek esetében mennek cukrot "kéregetni".(Ez így hülyén hangzik, tudom, mintha hajléktalanok lennének, de úgyis mindenki érti, hogy mire gondoltam.)
Tökminták:
Hátha ez a pár kép ad egy kis ihletet nektek.
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/agyrem-torta |
"Agyrém torta"
Piskótához:
- 9 db tojás
- 9 evőkanál finomliszt
- 9 evőkanál cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
Málnaszószhoz:
- 75 dkg málna (gyorsfagyasztott, ugyebár)
- 20 dkg cukor
- 1 evőkanál zselatin
- és 320 g gumicukor (szemgolyó alakú! ez kb 20 db)
Krémhez:
- 800 ml tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
Elkészítése:
Piskóta:
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük cukorral, hozzáadjuk a lisztet, beleöntjük a sütőport és homogén* tésztává keverjük. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához adjuk.
- Két részletben sütünk. Előmelegített sütőben, ha lehet, akkor szilikonos sütőpapíron, mert arra kevésbé ragad. Az első adag legyen több, és ha lehet, úgy csináljuk, hogy a tepsiben jó vékonyra süljön, illetve jól terüljön el a tészta.
- A második adag az alja lesz a tortának, ezért vastagabb legyen, vagy legalábbis lehet.
Málnaszósz:
- A málnát tegyük turmixgépbe, cukorral és a zselatinporral(ha nem olvad ki jól, akkor egy kis vizet kell hozzátenni), és daráljuk egyenletes öntetté. A magokat át lehet szűrni, ha a fogyasztókat zavarja.
- Lassú tűzön főzzük amíg be nem sűrűsödik egy picikét, majd hagyjuk kihűlni.
- A nagyobb piskótát jól megkenjük málnaszósszal, aztán feltekerjük, majd hagyjuk pihenni. Ezután karikázzuk fel, és charlotte tortához hasonlóan kibélelünk egy mély tálat(pl habüst, keverőtál).
A legfontosabb és legizgalmasabb(gumicukor szem) hozzávalót megszabadítjuk a műanyag borítástól, és beletesszük a piskótatekerccsel kibélelt tálba, majd megöntjük a málnaszósszal. Ügyeljünk rá, hogy a szemeket ellepje a szósz. Lebegni fognak a szemek, tehát ezt nehéz megállapítani. A lényeg, hogy legyen hely a krémnek is.
Krém:
- A tasakon ahogyan fel van tüntetve, úgy megfőzzük a pudingot. A házi krémes por ajánlottabb, mert azt nem kell főzni.
- A megdermedt pudingot elterítjük a málnaszószban úszkáló szemek tetején, szélről haladva befelé. Ha tökéletesen be van fedve a dolog, mehet rá a többi krém is, óvatosan, lassan.
- A krém után jön az alja piskóta. Kicsit benyomkodjuk a széleit, hogy sehol se látszódjon a krém.
- Lefóliázzuk, hűtőbe tesszük, és 3 órára pihentetjük.
Természetesen hogy leírtam a cikket, nem kimásoltam, hanem lepötyögtem a saját megfogalmazásom szerint: tehát abszolút nem minősül lopásnak, és érvényesül a Copyright.
A következő süti, egy még inkább halloweeni süti lesz.
Szoba hőmérsékletű vajat habosra keverem cukorral, majd hozzáadom a tojást és a tejfölt is. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját, beleöntöm a citrom kifacsart levét. A tojásos masszához keverem a
darált mákot és a sütőporral elkevert lisztet is. A tésztát muffinpapírral bélelt sütőformába adagolom, de csak félig töltöm a papírt, és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütöm. Elkészítem a muffinokra a cukormázat is: ehhez a porcukrot elkeverem annyi langyos vízzel, amennyivel sűrű, kenhető mázat kapok. Kiveszek néhány teáskanálnyit a későbbi díszítéshez, a maradékot kettéveszem, és ételfestékkel színezem. A muffinokat megkenem cukormázzal, majd ha kicsit megszáradtak, tovább díszítem. Szellemeket fehér cukormázzal, kalapot pedig csokoládéval lehet rajzolni.
xx, Dorina
A következő süti, egy még inkább halloweeni süti lesz.
Szoba hőmérsékletű vajat habosra keverem cukorral, majd hozzáadom a tojást és a tejfölt is. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját, beleöntöm a citrom kifacsart levét. A tojásos masszához keverem a
darált mákot és a sütőporral elkevert lisztet is. A tésztát muffinpapírral bélelt sütőformába adagolom, de csak félig töltöm a papírt, és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütöm. Elkészítem a muffinokra a cukormázat is: ehhez a porcukrot elkeverem annyi langyos vízzel, amennyivel sűrű, kenhető mázat kapok. Kiveszek néhány teáskanálnyit a későbbi díszítéshez, a maradékot kettéveszem, és ételfestékkel színezem. A muffinokat megkenem cukormázzal, majd ha kicsit megszáradtak, tovább díszítem. Szellemeket fehér cukormázzal, kalapot pedig csokoládéval lehet rajzolni.
xx, Dorina
Megjegyzések
Megjegyzés küldése