Karácsonyi süti - Mézeskalács ötletek + recept
Na hát, eljött a sütögetés ideje, hiszen 10 nap van karácsonyig. És ki ne szeretné a mézeskalácsot?
Íme itt egy recept
A tésztához:
(http://www.nosalty.hu/recept/erdelyi-mezeskalacs-mezesketol)
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őröltfahéj, szegfűszeg,vagy gyömbér
- 2 db tojás
- 2 evőkanál margarin(puha legyen!)
- 20 dkg méz
- 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez
A mázhoz:
- 12 dkg porcukor (átszitálva)
- 1 db tojásfehérje
A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).
A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.
A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.
Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.
A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.
A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése