2015. december 15., kedd

Karácsonyi süti - Mézeskalács ötletek + recept

light, christmas, and winter kép

Na hát, eljött a sütögetés ideje, hiszen 10 nap van karácsonyig. És ki ne szeretné a mézeskalácsot?

Íme itt egy recept

A tésztához:
(http://www.nosalty.hu/recept/erdelyi-mezeskalacs-mezesketol)

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna 
  • 1 kávéskanál őröltfahéj, szegfűszeg,vagy gyömbér
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál margarin(puha legyen!) 
  • 20 dkg méz
  • 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez
A mázhoz: 

  • 12 dkg porcukor (átszitálva)
  • 1 db tojásfehérje
A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).

A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.

A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.

Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.

A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.

A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.

A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.

Emellé még itt van pár ötlet is, ami jól jöhet, ha nincs túl sok fantáziátok

christmas, Cookies, and food kép christmas, food, and Cookies kép
santa, christmas, and ginger bread kép 
christmas, Cookies, and food kép
heart, christmas, and ginger bread kép
christmas, Cookies, and winter kép




food kép
christmas, Cookies, and food kép
christmas, winter, and Cookies kép
food and sweet kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érzékeny bőrűek, vigyázat! - Tuti tippek (nem csak) nyárra, ha érzékeny a bőröd

Mivel én magam is érzékeny bőrrel rendelkezem, és tudom, hogy tényleg nagyon könnyen kicseszhetek magammal, ezért gondoltam leírok pár ...